Kur var nopirkt smiltsērkšķi?

Hippophae rhamnoides jeb smiltsērkšķis ir ogu krūms vai koks, kas iepriecina ar savām ogām diezgan agri. Smiltsērkšķu ogas ir mazas un dzeltenīgā krāsā, esot ļoti vieglas, kur svars sasniedz pusi no grama.
Pati oga ir ar skābu garšu, jo ir ļoti bagāts ar C vitamīnu. Tāpēc ka smiltsērkšķis satur milzīgu skaitu dabā esošos vitamīnus, ārsti iesaka regulāri izmantot šos bagātos augus, bet pirms tam jāpārliecinās, ka Jūs var lietot tos.
Uzzini vairāk - https://amberfarm.lv/produkcija/smiltserksku-sula/
Smiltsērkšķu ogas
Smiltsērkšķu augļi ir nozīmīga vitamīnu krātuve, ko izmanto, lai izspiestu smiltsērkšķu sulu un dabūt sausu mīkstumu, no kā pēc tam tiek iegūta smiltsērkšķu eļļa. Šis ražošanas process veido smiltsērkšķu eļļas cenu tirgū. Smiltsērkšķu eļļa tiek izmantota kā antiseptisks rīks brūču apstrādei. Ar efektu ir pasākumi elpceļu arstēšanai uz smiltsērkšķu eļļas bāzes. To parasti iesaka pacientiem ar izlgstošām elpošanas ceļu slimībām. Pati smiltsērkšķu sula ir diētisks produkts, kas ir pilns ar vitamīniem un minerālvielām, un tas tiek daudz izmantots pareizā uztura nozīmēšanā.
Smiltsērkšķi ikdienā
Ņemot vērā, cik daudz ir labo smiltsērkšķu īpašību, ir radītas daudzas receptes kā izmantot šo augli. Protams, pieņemot vēra smiltsērkšķu sulas ražošanu, tā cena nav no mazākajām, taču ir pieņemama. Iespējams lietot uzturā arī smiltsērkšķu ogas, lai dot organismam visus nepieciešamos vitamīnus. Smiltsērkšķu ogas var ēst veselas vai arī taisīt biezenīšus. Smiltsērkšķu sula ir produkts, kuram jābūt izlietotam desmit dienu laikā, bet to var saldēt pievienojot klāt ūdeni. Saldētavā sulu uzglabā līdz 12 mēnešiem. Protams, smiltsērkšķu sulai cena nav zema, taču tās bagātais vitamīnu daudzums attaisno izdevumus. Pie tam sulu vēlams atšķaidīt, ko var darīt gan ar ūdeni, gan arī ar apelsīnu sulu vai pat pienu. Mazajiem labāk taisīt desertus no smiltsērkšķu ogām, piemēram, ievietojot blenderā ogas un pienu, beigās ielikt banānu, tas ir veids kā pagatavot garšīgu un veselīgu ēdienu, ko ēdīs bērni. Savukārt, eļļu izmanto imunitātei, bet tā ka to nosaka ārsts, tā kā, ja ir žultspūšļa iekaisums vai problēmas ar kuņģi, to nevajadzētu izmantot.
Šodien daudzas augļkopības audzē smiltsērkšķus un izgatavo no tiem dažādus produktus. Augļkopju saimniecības, taisot smiltsērkšķu sulu, nosaka savu cenu par kādu izplata vietējā tirgū. Latvijas iedzīvotājiem ir iepatikusies smiltsērkšķu sula, kur cena nespēlē tik lielu lomu, jo tās labās īpašības ir zināmas un jau izbaudītas. Cilvēki iegādājas smiltsērkšķus ziemai saldēšanai, tās sulu uzturā un smiltsērkšķu eļļu ārstēšanā. Katra saimniecības darbība tiek uzraudzīta un pārbaudīta, un uzticams smiltsērkšķu audzētājs ir arī Latvijas augļkopju asociācijas dalībnieks.