Smiltsērkšķi, tā pielietošana visā pasaulē

2020-07-05

Smiltsērkšķis ir ērkšķains lapu krūms vai koks, tas ir atkarīgs no izveidoto stumbru skaita, kas sasniedz trīs līdz 6, ļoti reti 10 m garumu. Iegarenajām auga lapām ir puses ir atšķirīgas - augšpusē tām ir raibi bāli plankumiņi uz blāvi zaļa fona, apakšā - sudraba vai zelta krāsas zvīņas. Anatomiski katra smiltsērkšķu oga ir dzeltens pildījums ap īsto augli - riekstu. Šīs spilgti saulainās krāsas dēļ to dēvē par "koku no zelta". Smiltsērkšķu ķīmiskais sastāvs ir bagāts ar vitamīniem, organiskajām skābēm, cinku, kvercetīnu, cinku, boru un dzelzi. Jāpiemin to, ka smiltsērkšķu eļļa ir ļoti bagāta, kas augļos sasniedz 12%.

Sulas pielietošana tautā - https://amberfarm.lv/produkcija/smiltserksku-sula/

Smiltsērkšķu ogas

Smiltsērkšķu ogas ir nozīmīga vitamīnu krātuve, ko izmanto smiltsērkšķu sulas, sausa mīkstuma pagatavošanai, lai, savukārt, no tā pagatavot smiltsērkšķu eļļu. Šis ražošanas process veido smiltsērkšķu eļļas cenu tirgū. Smiltsērkšķu eļļa tiek pielietota kā antibakteriāls rīks brūču sadzīšanai. Efektīvi ir pasākumi elpceļu arestēšanai uz smiltsērkšķu eļļas bāzes. Tas tiek nozīmēts cilvēkiem ar ieilgušām elpošanas ceļu slimībām. Pati smiltsērkšķu sula ir diētisks produkts, kas ir pilns ar minerāliem un vitamīniem, un tas tiek daudz izmantots pareizā ēšanas režīma nozīmēšanā.

Veidi, kā izmantot smiltsērkšķi

Ņemot vērā, cik daudz ir labo smiltsērkšķu īpašību, cilvēki ir radījuši neskaitāmas smiltsērkšķu receptes. Protams, pieņemot vēra smiltsērkšķu sulas ražošanas procesu, tā cena nav no mazākajām, taču ir saprotama. Iespējams lietot uzturā arī smiltsērkšķu ogas, lai dot sev vitamīnus. Ogas tiek ēstas veselas vai gatavojot no tām biezeņus. Pašu smiltsērkšķu sulu jāizmanto 10 dienu laikā, taču to var saldēt pievienojot klāt ūdeni. Ledusskapī to uzglabā līdz 12 mēnešiem. Arī smiltsērkšķu sulai cena nav zema, taču tās bagātais vitamīnu daudzums attaisno izdevumus. Pašu sulu ieteicams atšķaidīt, ko var darīt gan ar ūdeni, gan arī ar jogurtu vai pat pienu. Mazajiem ieteicams gatavot saldos ēdienus no smiltsērkšķu ogām, piemēram, sablenderējot ogas ar pienu, beigās ielikt banānu, izveidojas garšīgs un veselīgs kokteilis. Savukārt, eļļu lieto imunitātei, bet tā ka to nosaka ārsts, jo, ja ir žultspūšļa iekaisums vai problēmas ar aizkuņģa dziedzeri, to lietot nav ieteicams.

Smiltsērkšķu ogas Latvijā un pasaulē

Šodien jau ir diezgan liels skaits dažādu smiltsērkšķu saimniecību, protams, ne mazāk ir arī to, kas ražo no smiltsērkšķiem vairākus produktus. Tirgus ir pilns ar smiltsērkšķu eļļu izvēli un savādāku cenu robežām. Bieži vien parādās jautājums, kā gan atrast īsto. Protams, šeit nestrādā teiciens - jo mazāk, jo labāk. Iedomājaties, cik daudz smiltsērkšķu ogu nepieciešams vien 1 l eļļas sagatavošanai - ap diviem simtiem kilogramu. Tas ir ļoti daudz. Izvēloties savu smiltsērkšķu produktu ražotāju, nepieciešams to papētīt un pārbaudīt vai ir visas vajadzīgās atļaujas.

Izveido savu bezmaksas mājas lapu! This website was made with Webnode. Create your own for free today! Uzsākt darbu