SMILTSĒRKŠĶIS MŪSU ORGANISMA UN ĀDAS VESELĪBAI!

Viena no Latvijas dabas bagātībām - smiltsērķšķis, pēdējos gados ir atkal kļuvis aktuāls un cilvēki steidz to uzņemt savā uzturā un visādi citādi izmantot savas veselības un labsajūtas uzlabošanai. Lai arī par smiltsērkšķiem ikdienā dzirdam salīdzinoši nesen, tas nebūt nav modes kliedziens.
KURĀ VIETĀ IEGĀDĀTIES UN CIK IZMAKSĀ SMILTSĒRKŠĶU OGU EĻĻA UN SULA?
Smiltsērkšķu sula un smiltsērkšķu eļļa ir populārākie, no smiltsērkšķiem gatavotie produkti. Šos produktus var izmantot ne tikai gatavojot, bet arī lai lutinātu savu ādu stiprinātu imunitāti. Produkti parasti ir nopērkami koncentrētā veidā un uz kopējo maltītes pagatavošanas reizi, ir nepieciešamība izmantot pavisam nelielu daudzumu. Ogas, eļļas, sulas un pat saldēti sulu kubiņi ir nopērkami dažādos tilpumos un pērkot vairumā, vienmēr ir pieejama zemāka cena par vienību. Cenas ir dažādas - puslitrs sulas maksā, aptuveni, 3,50 eiro, savukārt eļļa, aptuveni 7-8 eiro par 250 mililitriem.
Dzīvojam laikā, kad apkārt ir tik daudz visa kā, ka dažkārt neviļus aizmirstam, ka apkārt mums jau dabā ir atrodams viss nepieciešamais, kas vajadzīgs labam uzturam un veselībai. Viss jaunais ir labi aizmirsts vecais un smiltsērķšķis noteikti ir viens no tiem. Mūsdienās ir iespējams iegādāties dažādus smiltsērkšķu produktus, lietojamus gan uzturā, gan skaistumkopšanā. Mūsdienās dažādus smiltsērkšķu ogu izstrādājumus ir iespējams iegādāties gan bio veikalos, tirgū un arī pie ražotājiem, pasūtot preces internetā ar piegādi mājās vai uz tuvāko pakomātu.
SMILTSĒRKŠĶU PIELIETOJUMS SALDAJOS ĒDIENOS.
Jau no seniem laikiem šīs ogas un to izstrādājumus izmanto gan medicīnā, gan uzturā un skaistumkopšanā. Smiltsērkšķa ogas var izmantot ne tikai dažādos desertos, bet arī pamatēdienu gatavošanā. Ogas ir skābas, tādēļ būs lieliskas desertos, piemēram kā pankūku pildījums, kaltēšanai vai pat tējām. Arī par modes lietu kļuvušajos smūtijos smiltsērkšķu izmantošana bagātinās uzņemto vitamīnu klāstu. Smiltsērkšķu pīrāgs noteikti nevienu saimnieci neatstās bez komplimentiem. Skābās ogas, arī dzērvenes un brūklenes, ir lieliska pamatēdienu sastāvdaļa. No skābajām ogām gatavotas mērces un čatniji piedos bagātīgu garšu jebkuram gaļas ēdienam. Smiltsērkšķu etiķis ir lielisks gaļas un zivju iemarinēšanai pirms gatavošanas. Kā jau dabas radīts produkts, tā pielietojumu atradīs arī veģetāriešu un vegānes virtuves cienītāji. Ja runājam par smiltsērkšķu sagatavšanu ziemai, nedrīkst nepieminēt konservējumus, eļļas, ievārījumus un daudz ko citu, ar ko našķoties gada aukstākajos mēnešos.